Friday, December 29, 2006

Bilut @astro/abom/jan'07 - FELDA backstory!


komen aku:

- backstory FELDA (corporate video kata NizamZakaria)

- non-linear storytelling

- brussels's plot agak 'terkejut' digarap di tgh2 cerita seolah2 ada2 separate stories yg berbeza genre 2-in-1: period + love-story?- lompatan masa (non-linear) di tgh2 mcm kelam-kabut & rushing

- too many characters diperkenalkan tiba2 di tgh >> ke hujung (sub-plot bykkk sgt) >> kena baca betul2 'super' tarikh yg timbul katarea bwh screen!

- kesimpulan on story-structure: filem ni sesuai dijadikan mini-series utk huraikan sub-plot yg bercabang2 itu!


- special-effect & kerja-kamera & set meletops! kudos to Bade!

> ribut >> huyoo! 1 kg korang ranapkan!> banjir besar! >> baper byk air korang nk takung tuh?> make-up rosyam tua >> realistik!> misai lebat que >> hahaha!

> lipan gigit kaki eja >> eee!

> sofi jikan cubaan 'merogol' >> mmm!


-lakonan/watak:
> rosyam >> watak 'kacang' for him

>hasnol rahmat >> lu memang jahat bro! gua suka lakonan lu!
> eja >> tipikal 'eja' (nak komen apa lagi tak tao?)

> jerrico >> baper agaknya FELDA pay him erk?

> rushdi >> ook! ok! err! err! (*aku pon dah kenan gagap!) goodactor!
> adlin >> wahhh! mandur of the year!

> aqasha >> gemuk/debab! ok ok! he's good!

> sofi jikan >> bayar! bayar! bayar! (*erk! tu dialog filem lain diakan?) he's good too!

> bront >> baru nak suka! kedush! dah mati!

> yasmin hani >> adakah semata-mata dia pandai ckp jerman? ok ok she's pretty!

> ezlynn/cellina/lisda/biego >> cameo 'org2 lawa/hensem' as xtra-flavour bilut

> harimau/gajah/lipan/burung2 gagak >> cameo haiwan terkini filemMsia!

> org2 asli >> cameo 'bontot' yg lulus LPF!

> pak2 menteri >> cameo menteri2 dlm filem as 'themself'! exclusivetuh!

>> kos pembikinan: 3juta++!! >> fuyooo!

1 comment:

dex said...

emm..cerita ini terserlah sangat kelemahannya kerana jangka waktu yang berbeza-beza dan melibatkan pelbagai peringkat umur dengan kata lain kita disajikan dengan perubahan rupa dan rambut watak. aku paling tak boleh terima esp masa que jadi pelajar oversea dengan rambut palsu yang aku sendiri rimas tengok dan bole gelak sakan bila tgk que dengan misai lebat.lepas tu tgk ezlynn yang dah tua nampak lebih teruk dari rosyam noor lagi (mungkin sbb terlalu frust tak dpt kawen kot)..akhir sekali yang aku respect cerita ni hanya part harimau baham anak rosyam..tu je.titik.