Wednesday, December 06, 2006

cinta (2006) - advantages & problems? (pt.3)


UPDATED POSTING!!!

Penulisan skrip/lakonlayar ensemble film spt ‘cinta’ berisiko dlm ‘pengawalan’ cerita yg hendak disampaikan krn ada lebih dr 1 main-plot yg hendak digarap dlm sebuah filem yg hanya memberikan screening-time selama 2 jam. Bagaimanakah Mira Mustaffa & Abdul Rahman Ahmad (Ara) menangani masalah ini? Dari kelima-lima cerita itu, bagaimanakah mereka ‘memilih’ penceritaan yg terbaik shj dr setiap cerita utk ditonjolkan dgn sempurna?

Menurut buku Linda Aronson, pg.186-188;

Control is really a planning problem, which is another way of saying that it is a structural problem. There are 3 main control or structural problems with tandem & sequential narrative, all interconnected:

1. closure & meaning
2. pace & jeopardy
3. length


ajami huraikan *dr pendpt aku yg cetek ilmu ini, so if Mira or Ara baca, korang jgn marah erk!

1. closure & meaning

‘penutup’ & ‘makna’ utk ‘cinta’ bergantung kpd pilihan terbaik setiap dr kelima-lima cerita. Inilah kelebihan ‘cinta’ krn dpd tagline/poster ia sudahpun dipecah2kan kpd 5 jenis kisah cinta yg khusus dgn hanya 1-2 perkataan:

1. unggul
2. romantis
3. abadi
4. sepenuh jiwa
5. tulus

*tagline: "10 bintang.. 5 kisah cinta.. 1 cerita.."

ia memudahkan utk memberi setiap closure/meaning bagi setiap cerita kpd penonton. ianya spt ‘book-chapter’ kisah A,B,C,D & E.. contoh terbaik ialah Kill Bill vol.1 cuma ‘cinta’ tidak perlulah sampai ke tahap extreme sebegitu krn tv-radio-promo/poster/tagline sah2 dah jelaskan ada ‘5 cerita’ kan?

maka, dgn pembahagian yg jelas itu, setiap cerita dibuka, ditayang & ditutup dgn mudah! so, apakah closure ‘cinta’? oh! btw, closure cuma ‘menamatkan’ setiap cerita BUKAN konklusi lengkap setiap cerita!

Kawan aku: kan semua cerita disimpulkan kat akhir pelem tu?

Aku: ya! konklusi utk setiap cerita depa yg dikongsi utk 2 jam tu jer.. but bukan konklusi penuh samada diaorg happily ever after or not, forever-ever together-gether sampai mati or not? kita tak tau coz kabir ada 2 jam jer nak citer 5 kisah cinta katanya! maybe dia nak buat sekuen ‘cinta 2’ kot kalau box-office, kalau GB nak untung lagi.. sapa tau kan?.. pd pndpt aku, suma citer ada closure!

Kawan aku: wadafak ko ckp nih?

Aku: ops! aku terover explain plak, sori erk, aku lupa ko lay-man dan aku cicak-man! wakakaka! takpelah brader, lu baca blog gua, later lu paham apa yg gua maksudkan!

Kawan aku: blog tu apa brader? yg aku tau vcd blok 404 yg ‘seram’ yaaa amatss tu jer!

Aku: hampehhhh!

Closure ‘cinta’:
1. Rubiah+Cikgu Elyas – scene Amin ‘serahkan’ Cikgu Elyas kpd Rubiah
2. Azlan+Azura – scene Azlan ‘meminang’ Azura dlm ERL
3. Dyan+Dhani – scene Dhani ‘membaca surat’ dr Dyan kat kubur
4. Haris+Alisa – scene Alisa ‘membaca/menatap’ lukisan2 Haris
5. Arianna+Taufiq – scene Arianna ‘memeluk’ Taufiq balik dr KL Sentral

Meaning ‘cinta’?:
>>> korang gi website ‘cinta’ & baca kat synopsis or tengok poster diaorg, suma ada kat situ saya tak payah nak ulas, idakpon korang pergi merayau-raraulah kat blog.. yg the best in my pov:

dunia-vovin

tontonfilem

sultanmuzaffar

eddvedder

maddox24

and btw, meaning ‘cinta’ utk setiap cerita juga bergantung kat korang punya past experience or interpretation sendiri mau ingatlah! kabir, mira, ara even GB tak kan marah if korang ‘salah’ tafsirkan meaning filem diaorg tu!.. saya pun ada my own meaning.. mcm siti kata: ‘biarlah rahsia’.. if nak tao gak, korang kena tanya my wife coz dia dah ‘lali’ telinga bila aku elaborate pjg-layar-lebar kat dia!.. luv u honey!.. *promote isteri sndiri kaedahnya?..

2. pace & jeorpardy

closure & meaning merujuk kpd ‘pengawalan’ cerita mana yg hendak ditonjolkan, pace merujuk kpd practical storytelling.

Pembaca blog ini: Apakejadahnya itu ‘pace’? Pelem ThePiecemaker aku taulah!

Aku: Erk! Ko nak kena baling dgn helmet full-face aku tak?

Pace atau bahse melayunya menurut kamus buruk kecik saya Collins Gem (1986 – revised edition oleh Haji Abd Rahman bin Yusop) pace – langkah; (gait???) cara atau gaya berjalan.. dlm ertikata penulisan skrip ialah ‘perjalanan cerita’ sesebuah filem.

Pace can be a problem in ensemble film:
1. the setting up of individual stories, because each requires exposition & backstory >> dlm ‘cinta’ ia tak de masalah coz exposition & backstory nya dijelaskan dgn mudah. maksud saya, ianya melalui dialog & ‘tell a story in cuts; through a juxtaposition of images (montage) that are basically uninflected’ > Rujuk my prev posting. Contoh: flashback Dyan-Dhani, Cikgu Elyas ‘gunting rambut’ *tunggu next posting saya kupas more on subtext/exposition/backstory ‘cinta’
2. telling the stories, because redundant conflict or other redundant material can slow the film down >> yes, ‘cinta’ ada gak yg kalau diteliti betul2 ada scene yg redundant misalnya scene ‘airmata’ back2back Harris & Dyan & Arianna semasa lagu ‘perpisahan’ anuar zain yg bersuara lunak boleh tarik pitching tinggi itu! TETAPI, ianya TIDAK MELEMBABKAN CERITA atau terasa slow coz saya anggap ianya redundant-scene ‘leleh & cengeng’ terbaik filem melayu terkini! Begitu juga dgn closure yg ‘terpaksa’ ditunjukkan back2back *rujuk kat atas.
3. moving between stories, where a jump at the wrong time can cause slowing >> dlm ‘cinta’ ianya terasa tak dragging/meleret-leret coz putaran kelima-lima cerita iaitu pemilihan kronologi cuts oleh kabir yg di-edit dgn chanteknya oleh akash singh & naeim ghalili telah berjaya ‘menganyam’ kelima-lima cerita keluar-masuknya dgn excellent! *mengayam! yg tu tanya akak.fiebie dia expert! matilah kena maki!

Esemble film spt ‘cinta’ juga berisiko samada setiap cerita mempunyai cukup masa utk mengetengahkan rising jeopardy to hold the audience’s attention, given the existence of all the other stories? coz limited screening-time 2 jam jer! How about ‘cinta’? Cukupkah the raising jeopardy nya? In my opinion, oklah.. not bad.. Kita disogokkan dgn konflik masing2 sepantas kilat editing-nya mcm tgk mtv/iklan korporat di awal cerita satu-persatu:

1. Rubiah+Cikgu Elyas – Rubiah hopeless love-life vs Cikgu Elyas hopeless life
2. Azlan+Azura – Azlan the most eligible bachelor/introvert vs Azura the most eligible bachelor/extravert
3. Dyan+Dhani – Dyan meaningful physical life/hopeless love-life vs meaningful life ala-kadar/sakit
4. Haris+Alisa – Haris hopeless romantic love-life bagai nak-rak vs Alisa romantic love-life but dgn org lain/berubah hati
5. Arianna+Taufiq – Arianna meaningful romantic love-life but kejar bayang2 (khalif) vs Taufic hopeless love-life yg hampeh and kejar bayang2 jugak (arianna)

So, jeopardy konflik ‘cinta’ kelima-lima cerita berasingan dibuat dgn giliran secepat-cepatnya di awal cerita supaya penonton nak tengok what going to happen next? Susah tu!!!

3. length
risiko terakhir utk ensemble film ialah screening-time yg terhad iaitu 2 jam shj! Kerana sekiranya semakin meleret-leret salah satu atau kesemua dr kelima-lima cerita itu akan mengambil risiko penonton akan penat, keliru, hilang konsentrasi, rasa nak keluar jer dr panggung atau mereka akan mula membebel atau menge-check sms kat hp diaorg! Length yg tidak dikawal juga akan menyusahkan Alternate Studio coz GB akan sound diaorg bila dah over-budget shooting ‘cinta’ kan? Btw, InsyaAllah ‘cinta’ boleh collect juta2 nak pulangkn modal GB & kasi xtra bonus kat kabir, crews, actors, keluarga & keluarga mereka!

***

extra info from internet:

ref: http://www.mwp.com/seminars/travis.php4 For the audience, the moviegoing experience represents anemotional journey and offers a sense of closure at the end. ~Mark W. Travis

ref: http://www2.hawaii.edu/~lady/fict/travis.html Many times closure is not what the characters wanted, but it does end the story. (For instance, ironic closure.) Closure doesn't necessarily mean ending the gap, but it does mean that the story can't go any further.

ref: http://www.csmonitor.com/2003/1107/p16s01-almo.html

...But in "Love Actually" there are 22 main characters and nine parallel storylines! Furthermore, the movie is about the many faces of love - platonic, parental, unrequited, and adulterous, among others. It may be a romantic comedy but, notes producer Tim Bevan, "nobody in this film actually says, 'I love you.' ~ Richard Curtis

***

ref: http://www.magnoliamovie.com/MAGinfo.html

'Magnolia' - On one random day in the San Fernando Valley, a dying father, a young wife, a male caretaker, a famous lost son, a police officer in love, a boy genius, an ex-boy genius, a game show host and an estranged daughter will each become part of a dazzling multiplicity of plots, but one story. Through a collusion of coincidence, chance, human action, shared media, past history and divine intervention they will weave and warp through each other's lives on a day that builds to an unforgettable climax. Some will seek forgiveness, others escape. Some will mend frayed bonds, others will be exposed. ~Paul Thomas Anderson

***
ref: http://www.cineschool.org/resources/Crash.pdf

'Crash' tells the story of a group of very different people and the way in which their lives intersect over a period of twenty-four hours. As the film begins, each episode in the narrative seems separate and unrelated but as the story progresses, the lives of these different characters are woven together in an intricate tale of how human beings react to, and interact with, each other. What we experience is a complex web of parallel narratives as we follow each character or set of characters through their day. ~Paul Haggis

***
*krn ke-extreme-man minat tahap 'gaban' terhadap filem 'cinta' yg saya kategorikan sbg ensemble film, maka saya ingin meng-kompangkan bhw di hollywood sekrg tgh menayang filem BOBBY (w/pon kabarnya agak flop) tetapi wajar utk ditonton sekiranya anda juga 'curious' psl posting2 saya ni!
ref:
"Bobby" re-imagines one of the most explosively tragic nights in American history. By following the stories of 22 fictional characters in the Ambassador Hotel on the fateful eve that Presidential hopeful Senator Robert F. Kennedy was shot, writer/director Emilio Estevez and an accomplished ensemble cast forge an intimate mosaic of an America careening towards a moment of shattering change - as different characters navigate prejudice, injustice, chaos and their own complicated personal lives, while seeking the last glimmering signs of hope in Kennedy's idealism. In exploring the diverse experiences of ordinary people, the film celebrates the spirit of an extraordinary man and servers as a snapshot of this emblematic time in history.




***
next posting 'subtext/exposition/backstory' coming soon!!!

7 comments:

ermAzrul said...

aloOooOoOOo!!!
I'm backkkk.....teehihihi...

fiebie said...

hello bicaraskrip. first time reading your blog. lepas ni my turn to harrass you here. you are very well verse and well inform pasal this industry.

mak sukaaaa

Anonymous said...

hey, esok plan ptg rabu jadi ke??

samasam

fadz said...

somebody said to me that Cinta was cheesy becoz of the motage-MTV style scenes..what say u? i felt, this is a matter of taste, gaya, nak atau tak nak terima...love actually ada tak scene2 begini? yes, sometimes Cinta, ada terlalu banyak soundtrack 'ensembled'. Bagi aku, yes, theres certain prob on that..the 2nd time i saw this movie (i hated the song the 1st time), i was also in love with the songs, so tak tahulah..lain2 rasa, lain2 suka kot..

Anonymous said...

cover semua segi nampaknya. pukul habis beb!

jani joni bikin filem said...

ajami, naper banyak sangat quotes? saya tahu petikan tu semua menunjukkan saudara punya banyak rujukan sebelum 'memblog'. tapi quote tu macam banyak sangat sampai melampui tulisan saudara sendiri. saya lebih berminat dengan pandangan saudara. yelah, buku-buku tu setebal mana pun ia cuma buku.

MAMA said...

Aiyoo, memang kalu ajami dah start bukak topik yg dia suker esp pasal filem, skrip and all those yg related to it, dia akan non-stop talking while he's driving... sometimes i can just fall asleep kat blkg when he's mumbling bla bla bla... and i will hmmm, hmmm.. jer without listening amende yg dia bebel.. sorry yang... tapi most of the time i will give my comments also kaann w/pon kdg2 kena gak angguk jer tande setuju.. anyway... LOVE U TOO YANG..