Monday, December 04, 2006

cinta (2006) - plural/multi protagonist? (pt.2)


*sila baca my previous posting!!! (pt.1)

Kumpulan Kecil (pasangan masing2)

Generally, the protagonist is a single character. A story, however, could be driven by a duo, a trio, more, an entire class of people, create a massive Plural-Protagonist.

For two or more characters to form a Plural-Protagonist, two conditions must be met:

1. all individuals in the group share the same desire - setiap pasangan dlm 'cinta' berkongsi kehendak yg sama iaitu utk 'mendptkan/mengenali erti cinta'

2. in the struggle to achieve this desire, they mutually suffer & benefit; if one has a success, all benefit, if one has a setback, all suffer. within a Plural-Protagonist, motivation, action, and consequence are communal - setiap pasangan dlm 'cinta' akan melaui kronologi ke arah 'kebahagiaan'/'kegagalan' bersama-sama

Kumpulan Besar (nisbah 3:2)

A story, may on the other, be Multi-Protagonist. Here, unlike the Plural-Protagonist, characters pursue separate & individual desires, suffering & benefiting independently. Multi-Protagonist stories become Multi-Plot stories. Rather than driving the telling through the focused desire of a protagonist, either single or plural, these works weave a number of smaller stories, each with its own protagonist, to create a dynamic portrait of a specific society.

ref: Story: Substance, Structure, Style and The Principles of Screenwriting by Robert Mckee (pg136 & 137)

***

In films like these, Multiple Protagonists/Antagonists take in turns to fulfil the structural tasks carried out in the normal 3-act structure by one character alone. This is why there is no sense of disjunction in films like these when suddenly a character (kisah cinta pasangan masing2) whom we have been following as protagonist steps out of the limelight & another takes its place.

Films employing multiple protagonists or charismatic antagonists have 2 aims:

1. they explore versions of the same social role which display different approaches, concerns, and solutions - kisah sebahagian masyarakat KL (2 sebuah kump. besar) menangani konflik cinta

2. they study the dynamics & story of the group itself - kisah cinta pasangan masing2 yg berkaitan (secara langsung/tidak sengaja) melalui karier/lokasi sesama kump. kecil

ref: Screenwriting Updated: New (and Conventional) Ways of Writing for the Screen by Linda Aronson (pg. 221 & 222)

***

Kelima-lima pasangan dlm 'cinta' adalah kump. kecil yg bercerita secara berasingan dimana mempunyai act1/act/act3 atau set-up/confrontation/solution atau beginning/middle/end atau kepala/badan/ekor masing2 TANPA terikat sbg 'sub-plot' kpd mana2 cerita kump. kecil yg lain. Kesemua cerita adalah MAIN-PLOT yg berkongsi screening-time.

Kelima-limanya bergiliran utk bercerita dlm 'putaran' yg mudah difahami tanpa penonton merasa jemu atau keliru utk mengikuti cerita yg mana satu? Kepandaian suntingan filem ini misalnya melalui kesamaan lokasi di restoren Rubiah dan pejabat arkitek memudahkan pertukaran giliran cerita dr satu kump.kecil >> kump.kecil yg seterusnya dilakukan dgn lancar tanpa jump-cut atau mengelirukan penonton.

*next posting: masalah & risiko penulisan skrip ensemble film.

ajami hashim

7 comments:

Anonymous said...

sungguh amazing pemerhatian seorang scriptwriter ttg sebuah filem. Banyak benda dapat belajar dari posting kau ni.

Anyway, faveret line aku dari filem Cinta- "Bayar! Bayar! Bayar!".

:)

Anonymous said...

cayalah abg. jamil...
keep ur good work...

bicaraskrip said...

edd ~ aku saja 'gatal' nak rebiu dr angle lain w/pon kdg2 aku terbabas gak rebiu ntahapahapantah! ihiks! btw, aku pon suka lakonan mamat tu!

anonymous ~ erk???

Belladonna said...

Ajami, Cinta nganLove actually lebih kurangke style penceritaan ittew?

Anonymous said...

Mmg review kau ni sesuai utk siapa2 nak belajar skrip writing atau yg buta dlm bab2 skrip mcm aku ni.

Belladonna : Style cerita sama dgn Lova Actually, tapi in Love Actually dia lebih bnyk cerita instead of Cinta yg ada 5 kisah cinta. Kesimpulan Love Actually ialah semua kisah cinta yg berbeza tu meraikan occasion yg sama iaitu Christmas. Kesimpulan "Cinta"...? Well aku tak tgk lagi, tapi according to Edd, posternya dah bgtau endingnya...I wonder in what ways...?

Anonymous said...

Another good entry from ajami hashim. Sepatutnya geran from Finas tuh diberi pada Ajami Hashim utk educate more people bout script writing and film. Thanks Ajami.

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片