Thursday, January 18, 2007

Berbagi Suami (Indonesia/2006) - struktur cerita bagus banget!

Wahai my readers! Pergilah tonton di panggung sementara masih ada tayangan! Rating LPF: 18PL

updated: 21/01/07
Story Structure
3 cerita (ensemble film) yg bergerak bersama2 serentak ke depan (1 time-frame tru linear-storytelling) ditayangkan secara giliran dlm anyaman yg sangat bagus! Ia sebuah filem yg mambawa isu yg sgt berat tetapi berjaya dipersembahkan dlm penceritaan yg menyerap ke dlm jiwa lagi mengujakan minda! It's contagious! Ia akan menghantui anda!

Salma - poligami yg near perfect!
Siti - poligami yg near disaster!
Ming - poligami yg terperangkap!

Time-frame ketiga-tiga cerita aku anggarkan berlaku dlm 10 tahun serentak:

1. Salma mendahului sbg pembuka cerita iaitu 10 tahun yg lalu (bukan flashback iaitu linear storytelling) dimana dia mengetahui dimadukan, bergerak ke depan sehingga berlakunya tragedi tsunami Acheh.

2. Siti datang ke Jakarta mungkin 5-6 tahun yg lalu, bergerak ke depan juga berakhir dgn tragedi tsunami Acheh.

3. Ming mula bekerja di restoren mungkin di antara cerita Salma & Siti, mungkin 6-7 tahun yg lalu bergerak ke depan sehingga tragedi tsunami Acheh.

Ketiga-tiga cerita menggunakan 3-act-structure bagi setiap cerita masing2 (aku akan ulas yg ni after tonton lagi sekali)

Bagi aku, kalau dilihat sebagai sebuah filem tanpa memisahkan ketiga-tiga cerita, aku dpt simpulkan bahawa:

Salma (act-1) >> Siti (act-2) >> Ming (act-3)

Salma (set-up) >> Siti (confrontation) >> Ming (resolution)

Salma (beginning/kepala) >> Siti (middle/badan) >> Ming (end/ekor)

Apakah acuan filem ini? (Plot/Structure) Aku kena tanya Nia Dinata sendiri BUT mungkin filem2 berikut adalah rujukan yg terdekat:

If These Walls Could Talk (1996) - A trilogy of stories set in the same house, but with different occupants and spanning over 40 years, deals with various women and moral crisis over unexpected pregnancies and their choice of abortion. In 1952, when abortion was illegal, a nurse deals with her unexpected pregnancy and takes drastic measures to get one. In 1974 a family housewife with four children discovers that she's pregnant and decides she can't handle another child to raise. In 1996, a pregnant college student decides on an abortion, but doesn't realize the means to go through to get one.

The Hours (2002) - The film concerns three women each suffering from depression. In 1923 England, ailing novelist Virginia Woolf (Nicole Kidman) is starting to write her novel, 'Mrs. Dalloway', under the care of doctors and family. In 1951 Los Angeles, Laura Brown (Julianne Moore) is a pregnant housewife whom is planning for her husband's birthday, but is preoccupied with reading Woolf's novel. In 2001 New York, Clarrisa Vaughn (Meryl Streep) is a lesbian publisher planning an award party for her friend, an author dying of AIDS. Taking place over one day, all three stories are interconnected with the novel mentioned before, as one is writing it, one is reading it, and one is living it.

Go (1999) - 'Go' is set mostly during one long Christmas Eve in the lives of a group of young adults on the events surrounding a drug deal in Los Angeles replayed three different times from three different views.

Crimes and Misdemeanors (1989) - In two seperate stories of adultery; a New York doctor (Martin Landau) resorts to desperate measures to cover up his long-term adulterous affair. An unhappily married documentary filmmaker (Woody Allen) fights an adulterous temptation while making his latest documentary on a TV producer.

Voice-over Narration
Naratif secara V/O adalah salah satu cara utk menerangkan exposition. Spt juga flashback, hasil karangan dlm sesebuah skrip filem menggunakan V/O hanya ada 2 kemungkinan samada ditulis dgn baik atau sebaliknya akan mencaca-marbakan lagi penceritaan iaitu ia akan menjadi redundant; misalnya:

FADE IN:

INT.BILIK PEJABAT - DAY
Kelihatan Shah sedang terkocoh-kocoh menaip dan mengklik butang2 kekunci di komputer ribanya. Terpapar jelas di skrin komputer itu bentuk2 grafik berwarna-warni menggunakan software Photoshop & Illustrator.

SHAH (V/O)
Aku perlu menyiapkan lukisan grafik ini segera!

FADE OUT.

Itulah yg dipanggil redundant scene! V/O tidak perlu! Naratif dlm btk Show, Don't Tell sudah memadai. Tetapi dlm filem Berbagi Suami, V/O ketiga-tiga watak; Salma, Siti dan Ming perlu digunakan sbg counterpoint iaitu menerangkan apa yg tersirat di sebalik yg tersurat dlm setiap babak2 yg mereka lalui. Pd pendapat aku, penggunaan V/O dlm filem ini sangat berkesan & menjadikan khalayak lebih memahami apa yg berlaku dlm babak2 yg di paparkan.
Character & Characterization
Dlm Berbagi Suami, ada 3 protagonist utk setiap cerita secara bergiliran. Wow factor! filem ini ialah kepandaian penulis skrip/pengarah menggarap ketertonjolan setiap protagonist mengikut sekuen cerita siapa yg khalayak tonton per segmen? Maksud aku,
Cerita 1: Salma is protagonist, Siti & Ming - extra/cameo
Cerita 2: Siti is protagonist, Salma & Ming - extra/cameo
Cerita 3: Ming is protagonist, Salma & Siti - extra/cameo
Ia dilakukan dgn memisahkan ketiga-tiga cerita mengikut point-of-view siapa protagonist yg hendak bercerita dlm V/O. Anda akan lihat ketiga-tiga watak sebenarnya bertemu (intersect) dlm ketiga-tiga cerita dlm babak2 yg brilliant melalui pertembungan lokasi; klinik, restoren & perumahan murah. Pertembungan juga melalui interaksi secara terus; doktor-pesakit, pelayan-pelanggan restoren, pemberian teddybear pd ank kecil.
Next soalan, siapakah/apakah antagonist dlm ketiga-tiga cerita? Pd pndpt aku, dlm filem ini tiada antagonist dlm btk watak tetapi poligami itu sendiri adalah antagonism kpd ketiga-tiga watak. Ya! anda akan bertanya bagaimana dgn watak2 sekeliling protagonist? Mereka adalah watak2 lawan yg menopengkan poligami! iaitu penghuraian, persoalan & permasalahan poligami. Watak2 ini menjadi cermin kpd protagonist iaitu satu cara utk menerangkan exposition selain V/O. Huraian aku, Nadim ialah penyalur rasa ketidakpuashatian Salma melalui dialog2 rebel dan sarcastic dr mulut Nadim kpd ayahnya. Dwi ialah nafsu tersembunyi dlm diri Siti. Manakala Ming menggunakan perhatian Firman utk mengejar impiannya menjadi seorg bintang filem.
Filem ini berteraskan character's driven dimana tunggak setiap cerita dipikul oleh Salma, Siti & Ming secara bergiliran. Setiap cerita mengheret emosi khalayak melalui empathy kpd setiap protagonist. Maksudnya, kita sbg penonton akan merasai apa yg protagonist rasakan di dlm sanubari mereka di sepanjang poligami itu walaupun secara zahirnya kita menidakkan perwatakan spt Salma, Siti atau Ming di dlm diri kita sendiri. Ujikaji? Imaginasikan situasi sbg isteri tua spt Salma yg selama ini merasakan bahawa dirinya sudah sempurna sebagai seorg isteri tetapi dimadukan juga akhirnya? Bayangkan sekiranya anda berada di dlm keadaan Siti yg tinggal serumah dgn 2 org lagi madunya? Renungkan seandainya kita menjadi Ming yg menjadi seolah-olah perempuan simpanan sedangkan dia seorg isteri ke-2 yg sah? Sejauh manakah anda mampu bertahan dan bersabar? Suatu dilema berpoligami yg sukar dilalui hari demi hari yg ternyata amat sukar di dlm dunia realiti khalayak; kita tidak mampu utk sekuat atau setabah mereka. Melalui empathy inilah khalayak terasa begitu dekat dgn ketiga-tiga protagonist lalu menyokong setiap geri-laku tindakan yg mereka laksanakan dlm cerita masing2. Hasilnya, keseronokan utk mengetahui sejauh manakah mereka sanggup pergi utk mendepani isu poligami akan mencetuskan suatu pengalaman menonton yg memuaskan hati khalayak apabila setiap cerita ditamatkan.
ref:
http://redfilms.com.my/berbagisuami.htm
Story by Robert McKee
NOTA
yasmin said...
i think this is a wonderful film. but it's the candour with which the subject was dealt with, and the charm of the characters that make it wonderful, not the structure. for a film about polygamy yang mana "structure" dia outstanding, watch the iranian film called "leila".
Sun Jan 21, 04:15:00 AM 2007
ajami said...
Katakanlah skrip Berbagi Suami dikarang dgn struktur cerita spt berikut:

A. 3 cerita yg digarap dlm 1 cerita shj spt Cinta dimana ketiga-tiga cerita diselang-seli dlm 1 time-frame yg parallel;

cerita Salma vs Pak Haji vs Nadim >> cut to >> cerita Ming vs Koh Abun vs Linda vs Firman >> cut to >> cerita Siti datang ke Jakarta vs Pak Lik vs Sri vs Dwi >> cut back to >> cerita Salma >> cut back to >> cerita Ming >> cut back to >> cerita Siti… (dan looping seterusnya)

atau:

B. 3 cerita yg digarap spt struktur asal dimana ketiga-tiga cerita bergiliran TETAPI kita tunggang-terbalikkan sekuennya mengikut 6 kebarangkalian berikut;

cerita Siti dahulu >> cerita Ming >> cerita Salma
atau
cerita Siti dahulu >> cerita Salma >> cerita Ming
atau
cerita Ming dahulu >> cerita Salma >> cerita Siti
atau
cerita Ming dahulu >> cerita Siti >> cerita Salma
atau
cerita Salma dahulu >> cerita Ming >> cerita Siti
yg digunakan oleh Nia Dinata (asal) ialah:
cerita Salma dahulu >> cerita Siti >> cerita Ming

atau:

C. ambil mana-mana 2 cerita shj sbg sebuah filem.
D. ambil mana-mana 1 cerita shj sbg sebuah filem.
E. tukarkan time-frame iaitu spt filem If These Walls Could Talk dimana ketiga-tiga cerita berlainan zaman/tahun; mungkin 80an, 90an & 2000an atau mana2 zamanlah.

..atau struktur cerita yg lain mengikut cadangan ‘what if’ yg dpt korang fikirkan. Bukankah story structure yg dipilih oleh Nia Dinata itu yg terbaik & menyebabkan filem ini meletops BUKAN kerana "the candour with which the subject was dealt with, and the charm of the characters" sahaja?

Ok, adakah komen yasmin bahawa cerita & perwatakan Berbagi Suami yg menyebabkan filem ini bagus 100% betul? Atau pendapat saya bahawa struktur cerita Berbagi Suami yg menyebabkan filem ini bagus 100% betul?

Sebenarnya, pendapat yasmin atau saya ada betulnya dan tidaknya..

20 comments:

Red Mummy said...

best ye?

ok, i will book now and watch trow. i ve booked to watch the guardian since yr promotion for this hendon film is tremendous, i will go and take a look.

kalo x best, siap ko.

Kak Red

DBI said...

ajami..kalu ade tiket free lagi ajak aku erk....tapi kalu tak best..siap ko...

Budiey said...

budiey belum tonton lagi filem ni, may be hari sabtu ni nak pi tengok...

kita suka kawin 3 sbb ayah kita kawin 3... kakakkaka

Han said...

haiyoo...i mmg sukar cerita-cerita cewek cowok ganteng ni..tapi cemana yah mau ku tonton?

Azer Mantessa said...

i think this is a movie about problems which do exist but ppl just dun wanna talk much about.

whoever produced it, must be gutso.

lekiu said...

I think the producer of the movie is bringing up a valid issue for discussion.

I have a friend yang practice polygamy. He told me once that semua orang kata dia macam happy jer dengan 2 isteri. He said appearance is deceiving.

He said, kawin dua ni macam tengok itik berenang kat tasik. Orang yang tengok kata, cantik dan peaceful jer itik tu glide atas air, tapi itik tu jer tahu betapa seksanya kaki dia berkayuh dalam air tasik tu !!

Lebih kurang cam tu lah..

noel said...

kayuh apa tuh leQ...elobrate skit bleh?

:: samasam :: said...

I watched this movie twice and I tell you, this latest nia dinata (writer, director) installment is definiteley worth to watch!! (nia dinata also a producer of Janji Joni (2005) and director of Arisan (2003) – Best movie for Festival Film Indonesia 2004 – I like Arisan more because of the subject – about a mid 30’s people with their own dilemma, I have a DVD if u want to borrow then).

Anyway, Berbagi Suami delivers a very clear subject – about a women and polygamy consist of 3 different stories – ensemble movie. If you said this movie is heavy but for me, the dialogues of each character speak for themselves. The VO as u claimed as a counterpoint works very well. For eg: : Siti observed the behavior (from her VO) of her sisters (madu), the oldest quickly grab any opportunity to sleep with the husband while the second wife doesn’t bother at all and at the end we know why isn’t?

Sometimes, I really wonder why Indonesian can come up with a creative and brilliant movie – screenplay, storyline, script, character all and all blend in one shot and the output is definitely superb! ..

p/s: for our next meeting this sunday, can u bring a dvd u told me before, can't recall the title but it's a classic movie about a psycho 30's ++ lady trapped in a so not matured minded, childish and love to brabb about anything but in the end she is nowhere to go and just make herself stupid and pathethic.

p/s2: oh, thx for the lovely birthday card, and an hour call!! sms me for this sunday yah.. daaa...

:: samasam :: said...

if u notice kan, dalam tiap2 cerita ada metaphor diorg yg tersendiri.

cerita 1: kenapa doktor tuh memilih menunggang kuda sebagai aktiviti riadahnya.

cerita 2: noticed tak ada barbie doll kat satu scene, then barbie doll tuh jugak diorg guna masa madu tgh dan madu ketiga curahkan perasaan masing2. madu tengah ambik barbie doll tuh and usap2 kepala barbie tuh kat pipi madu ketiga.

cerita 3: kenapa decoration home sweet home tuh kat apartment baru ming berbentuk segitiga, and kenapa warna2 dlm bilik lama and apartment baru dia kaler yg terang2 dan ceria..

everything make sense...

Lee Novotny said...

Agak agak ada ke idak nanti mak leh donload dlm internet.. takkan nak bals bals mesia semata mata nak tgk cerits nih?? kaya nya haku!!! **ehh matilaa aku perasan macam orang ittew..ehhh matilaa aku meroyan macam orang ittew..ehhh matilaa kau!!! :P

lekiu said...

Most of orang Malaysia punya pengalaman dan pandangan tentang Indonesians are sadly, through, orang gaji atau buruh kasar. They were unfortunate to have Suharto as President who then plundered the country and causing much economic woe. But in areas such as art, literature and music their work is simply breathtaking.

There are some movies that is simply gorgeous in terms of cinematography but the substance seems to be missing. I may be hounded by saying this, but I honestly get bored by some of Zhang Yimou's work and Ang Lee's work in Chinese period movies.

Macam cerita Puteri Gunung Ledang, too much style but very little in terms of story line and I have to say this, some very very poor acting.

Yasmin Ahmad's movies, so far that I have seen, tries a lot more to delve deep into people's consciousness and bring about discussion over issues that are delicate. Something that Malaysian film critics find it very uneasy to deal with. She has started a mini revolution in the film industry. Her effort has sparked interest in young people to make their own films. She has rightfully abandoned over emphasis on style and concentrate on what movies are meant to do, conveyance of message.

We are so used to a governing body censoring projects deemed "unfit" for public consumption. Due to the prohibitive costs in making movies, it used to be that such choking of funds by a governing body would stifle creativity. The technological advancement means that these days, practically anyone with a very modest investment can make a movie. Some stumble and others flourish. I always believe that competition of ideas would ultimately produce some respectable work in the near future.

It would be nice one day to see good Malay novels be made into a movie. After 20 years, I still remember the movie Ranjau Sepanjang Jalan. But, too bad for the author, some poor judgment on his part to write a novel called "Shit". Wonder how someone so talented could descend to such low. I suppose convictions are pretty dangerous thing to have.

lekiu said...

Btw, thanks for the heads up on the movie. PLan to watch it with my wife this weekend.

rewan ishak said...

Ini baru dipanggil filem. Aku tgk 2 kali citer nih. tak mustahil aku akan tgk utk kali ke tiga. memang enak mas! Nanti aku review dgn detail. Ini masuk dalam list filem favourite aku. Genius dan bijak.

yasmin said...

i think this is a wonderful film. but it's the candour with which the subject was dealt with, and the charm of the characters that make it wonderful, not the structure.

for a film about polygamy yang mana "structure" dia outstanding, watch the iranian film called "leila".

jimi said...

Ajami, malangnya tidak ditayangkan di Ipoh. Malang lagi sekali, masih gagal mencari di dvd bootleg. Hmmm.

Masih mencari. Mean time, asyik dengar kwn2 kat Kl betapa bagusnya filem ni.

So much for an ensemble film ya!

fadz said...

ajami, kak min has a point...try chking out leila first, then baru banding..

:: samasam :: said...

i watch Leila several years ago, full of metaphor, full of emotion from a moslem women perspective u know the style of Iranian movie rite)..

anyway, fadz, had u watched it too?

lita said...

thanks for dropping by. yes this was one of the better movies i have seen recently, compared to the usual trash hollywood churns out : )

SeAnMuStAfFa said...

NICE movie TAPI tak FAHAM mengapa WATAK ming DALAM cerita NI cakap CEMBURU tandanya CINTA ..kalau TAK cemburu MAKA takde CINTA kah?

rewan ishak said...

Jangan lupa tgk iklan terkini kat redeo tv.