Saturday, April 28, 2007

the departed (Hollywood/2006) - ini filemnya!

Dah lama saya peram jd jeruk dvd2 filem yg menang oscar bebaru ini. Mungkin coz masa mengadap laptop utk blogging/blog-hopping sudah melampaui batasan masa percuma hari2 cuti saya. Kenapa tiba2 saya mula menonton semula tv? Ya! Coz laptop saya sedang di-svc setelah papan-ibu [maderfaker-board] 'meletop' akibat terlebih jangkahayat penggunaan! Huhu!
Kali ini saya nak reviu filem di luar kebiasaan yg saya buat terdahulu. Yg macamana? Saya nak luahkan apa yg saya rasa selepas habis menontonnya. Ya tuan2 & puan2 filem yg saya nak bebelkan kali ini ialah The Departed yg menang segala-bagai awards oscar 2007! Dan semua org tahu, ia adaptasi dr The Infernal Affairs!
Mencarut!
Kalau kamu nak dgr org putih/hitam mafia-style mencarut 'fuck' berulang-kali. Ini filemnya! [Sah2 Scorsese films! watduyuespek lah kan?] Kalau kamu lagi rajin, sila kira baper kali perkataan 'fuck' disebut termasuk 'asshole' 'cocksucker' 'cunt' 'motherfucker' 'whathefuck' 'bullshit' & perkataan2 yg seirama dgnnya di sepjg cerita, ini filemnya! Tapi ia bukan filem utk org2 alim coz akan dpt dosa kering dgr semua perktaan2 tadi!
Darah!
Juga kalau kamu suka tgk filem byk darah memercik-mercik selain dari filem2 seram atau psycho+serial killer. Ini filemnya! Peringatan! Darah akan bersemburan dr kebykan kepala manusia! Kalau kamu suka tgk CSi terhegeh-hegeh mengkaji blood-spatter pattern, mungkin kamu suka coz dpt tgk kejadian crime sebenar bagaimana manusia berbunuhan dgn beraneka percikan darah samada dr tembakan atau hempasan badan manusia ke atas jln tar! Ini filemnya!
Cell-phone!
Haaa? Seriously! Kalau nk tgk how hollywood jual cell-phone model terkini dlm filem mafia-style? Ini filemnya!
Senjata api, heroin, pompuan simpanan, microchip?
Ini filemnya! [cliche sgt nk reviu pjg2]
Plot bodoh filem mafia vs polis boston?
Ya! Inilah juga filemnya! Sehingga ada masa saya mcm nak ketuk kepala Scorsese dgn kasut spt babak Costello [Nicholson] mengetuk tanganBilly [Leo] dgn kasut! Especially bila babak back-2-back Costello menguji Billy dlm bar DIIKUTI oleh babak yg SAMA FUNGSI apabila Queenan [Sheen] menguji Colin [Damon] di dlm balai! Duhhh!
Kesimpulan
Plot skrip filem ini berlubang di sana-sini TAPI menang ADAPTED SCREENPLAY! Boleh? Ya! hollywood boleh! Huhu! Inilah akibatnya apabila nak 'hollywood'kan filem 'asian' yg sah2 melodrama filem hongkong TAPI nak di-mafiakan! Spt membuat roti burger dr tepung beras! Wadafakkk!

Klik saja link2 berikut utk lanjutan sinopsis & reviu dr org2 putih & blogger
Website

Wednesday, April 18, 2007

Zombi Kampung Pisang (Malaysia/2007) ~ Mari Memparodikan Zombi!


REF: Writing the Comedy Film: Make 'Em Laugh by Stuart Voytilla & Scott Petri [ms.178-183]

parody

A parody spoofs a type of film or established film genre. Successful spoofs address a genre that is well-established in popular culture and the public eye. They have conventions and characters that are so ingrained as to become cliched and stereotyped. Or the series has been so written to death, that it's begging for a comic homage. Although parody is an outrageous spin on a genre, it's an homage and nod of respect to a body of work. Like all comedy, parody isn't a string of gags and jokes. They need to come from a strong storyline and great characters. The comic moments are structured around a stable, if not strong story line.

Parody is serious! Even the outrageous Zombi Kampung Pisang has a serious core to its story ~ secara pukal kesemua watak2 di dlmnya 'menyindir' kekucar-kaciran kepimpinan dlm masyarakat secara sinis! Jokes come fast and furious in ZKP. Mamat Khalid semcm pakar menguli & menggentel klise kisah2 cerita hantu versi Melayu yg dijalin dgn versi Mat Salih, walaupun ada yg pertikaikan ke-seraman filem ini adalah main2 & tidak asli! Mamat juga seakan mahir pandai sekali memutar-belitkan isu2 berat realiti di luar panggung dlm olahan yg tidak terduga! Ya! Lawaknya kuat! bising! memekik-mekik! menjerit-jerit! juga lupakan logika!.. mungkin kesemuanya mewakilkan luahan hati kecil Mamat yg tidak dpt dituturkannya di laman2 web, di dada2 akhbar, di corong2 radio, di skrin2 tv atau di perhimpunan agung mana2 kelompok masyarakat yg tidak sampai tangannya gapai atau mulutnya becok-kan!

The most common comic techniques are probably understatement, homage, literalness, repetition, exageration, and wordplay. ZKP gunakan yg mana? Pd pndpt saya, mungkin Mamat menggunakan kesemuanya di sana-sini sepanjg naratif filem ini. Membikin filem parodi sebegini nampak spt semudah A B C.. tapi sebenarnya ia lebih sukar kerana Mamat perlu bijak mengagak sejauh mana lawak sindirannya 'sampai'kpd khalayak? Kenapa? Misalnya, ada isu2 yg berat dibalutkan oleh Mamat dgn lawak2 yg santai bersahaja sbg kulitnya yg tampak spt 'lawak slapstik' TAPI berisi dgn lepas geramnya kpd sesuatu perihal. Sukar dibikin kerana sekiranya khalayak hanya mampu melihat text filem ini [lawaknya shj] mereka akan ketawa terbahak-bahak. Titik. Tetapi sebenarnya Mamat ada subtext [yg tersirat] hendak disampaikan yg mungkin dpt 'ditangkap' oleh khalayak yg kritis minda. Jadi rumit utk memproduksikan sebuah filem parodi kerana silap haribulan ia akan jadi lawak bodoh kosong yg forgettable selepas habis tayangan di pawagam.

mix-genre

Menurut buku Voytilla & Petri lagi, the best parody operates on two levels at the same time. Maknanya? spt dlm ZKP watak2 org kg yg 'tidak' atau 'belum' menjadi zombi umpama 'fish-out-of-water' dgn situasi serangan kelompok zombi yg pertamakali melanda kg mereka. Dimana pd waktu yg sama mengkeroyokkan realiti seram & takut kpd kezombian & hantu-hanti yg sepatutnya dingerikan & meremangkan bulu roma! [sehingga ada yg marah sebab origin zombi dipermain-mainkan!] Sebaliknya ia dlm btk komidi seram! Pandai! Mamat sgt pandai sekali! Cuma filem kombinasi genre seram + komidi spt ZKP begini perlu juga berhati-hati. Kerana khalayak dikhuatiri sekiranya lawak2 yg redundant dr awal ke akhir filem akan memenatkan & mentepu-kan nafsu ketawa mereka. Maksudnya Mamat mesti cerdik menganyam cerita dgn sulaman unpredictable dialog dan aksi! Misalnya dialog watak Loloq "until when when!" atau aksi 'tugu negara'! Hahaha!

characterization

Filem parodi juga perlukan komitmen & kekuatan kembangan watak serta needs & goals dr awal ke akhir cerita. Contohnya ialah watak Husin [Awie] yg pd awal cerita dipaparkan sbg 'tanpa SPM' [dungu] bermaju & berkembang menjadi 'pandai' menyebabkan zombi2 mahu memakan 'otaknya' [spoiler & hint: zombi KP hanya makan 'otak' org pandai shj!] Watak Husin dilakonkan dgn serius TANPA perlu mengeluarkan dialog2 lucu [slapstik] yg memaksa kita ketawa. Ke-kelakaran Husin dtg dr sifat naive & straight forward-nya. Kita ketawa kerana itu. Sama juga dgn watak Deris [Que] yg sentiasa serius apabila bercakap mengenai subsidi baja juga mcm pondan apabila berdepan dgn hantu pocong. Sebaliknya watak Mat Karan [AC] sememangnya dijadikan pak lawak dlm apa situasi yg serius & tertekan! Sementara watak Sopi [Soffi Jikan] di-develop-kan sbg serius ringan kpd serius berat yg menakutkan! Maimon [Ezlyn] dan Munah [Nadia] pula adalah adik-beradik yg kepoh, meluat & loud akhirnya cool-off & kembali feminin gadis2 Melayu terakhir! Saya juga suka parodi budak bermain PS2 zombi & sinis kpd Nickelodeon dgn darah splat! [klubbkidd ada hilite] Paling saya suka ialah exagerate watak abg misai 'lembut' yg backstory-nya ialah bekas seorg penari dimana 24jam akan 'menari'kan tangannya! Ia suatu parodi tahap gaban alang2 menyeluk pekasam.. alang2 mat lembut.. tak perlu nak drag atau bedah2 nak tumbuh payudara atau buang anu-nya! Nah kau! Nyah 24-7! Simpulnya, ZKP ada variety watak!

deus ex machina

Ya! Saya akui ZKP menggunakan deus ex machina yg dungu TETAPI pandai! Maksud saya, penggunaannya di akhir cerita memang klise filem Hindi/Tamil dimana pihak berwajib hanya dimunculkan di akhir cerita sbg penyelesai kekusutan masalah zombi di kg itu yg seakan di tahap tiada sudahnya. Apatah lagi Ketua Zombi [Jalil] yg semakin bermaharajalela sbg master-mind zombi2 lain! Filem ini seakan disaster kiamat utk seluruh Kg Pisang! TETAPI! Jeng! jeng! jeng! Berduyun2 trak Pihak Kementerian Pertahanan & RELA tiba2 muncul! Deus ex machina? Ya! Betul!.. TETAPI saya menghalalkan penggunaannya di dlm ZKP kerana ia adalah sebuah filem parodi! Duhhh!

breaking the fourth wall

Saya sempat bertanya secara peribadi kpd Mamat Khalid sebelum balik "ada berapa babak itu di dlm skrip asal ZKP?".. Beliau jawab "Sebenarnya ada 3.. tapi hanya digunakan 2.." Saya celah & sampuk "..coz 1 mcm tak cukup & akan menimbulkan kejanggalan.. 3 redundant terlebih-lebih over.. but 2 is just enough!.. sepasang katanyaaa kan?".. Beliau angguk. [Ya! Saya memang suka menyampuk cakap org! Over excited kot? Hahaha!].. Oh! Maafkan saya! Ada yg tak tau apa 'breaking the fourth wall'?.. Pd yg dah tengok ZKP - ia adalah babak Husin 'bercakap secara terus kpd penonton [kamera].. Pd yg belum tonton, korang cari sendiri babak yg mana?..
kesimpulan

Pergi beratur beli tiket ZKP mulai 19 April! Atau registerlah kat website GSC atau TGV utk tempahan online! Kamu tak akan rugi! Wa cakap lu until when when! Muahahaha!
REBIU ASAL: ajamihashim

Saturday, April 14, 2007

Jangan Pandang Belakang (Malaysia/2007) ~ Habis Nak Pandang Mana?


PERINGATAN! ADA SPOILER!
Another way of explaining the attraction of horror (one that may be connected with elements of the religious account) is to say that horrific beings (like deities & daemons) attract us because of their power! They induce awe! In one mode of speaking, it might be said that we identify with monsters (hantu raya) because of the power they possess - perhaps monsters are wish-fulfillment figures? ~ The Philosophy of Horror or Paradoxes of the Heart by Noel Carroll [pg. 167]

Ia digembar-gemburkan sbg sebuah filem seram. Betul! Dan sememangnya ia menyeramkan dgn kejutan melalui hantu raya secara terbang melayang, lalu-lalang, merangkak, melompat, menghendap, berdiri tinggi menggalah, mengetuk pintu bertalu, tak senonoh makan kat dapur, belai2 rambut, duduk kat seat belakang kereta dan mandi-manda? di bilik air.. ia juga seram kerana sulaman serentak muzik yg terkejut, hilaian ngeri seorg wanita & sesekali fast-cut tiba-tiba. Itu sahaja. Titik. Bagaimana dgn isinya? Perjalanan dari opening-title ke closing-credit? Mmm.. saya nak bagi pendapat peribadi secara umum dari pengalaman menontonnya semalam.

Filem ini dibuka & ditutup dgn potongan ayat suci Al-Quran. Maka adakah ia sebuah filem berlandaskan agama & faith seorg muslim? Bagi saya ia 'membenarkan' apa yg telah termaktub mengenai kaitan syaitan & manusia. Dari situ ia berkembang dgn satu penerimaan akal penonton bahawa apa yg kamu saksikan (hantu raya) adalah 'benar' wujud utk filem ini. Ia seakan meminta acknowledgement dr hantu raya kpd manusia. Juga memujuk khalayak utk 'menerima' logik yg mungkin seblm ini kamu hanya dgr sbg mitos atau membacanya dlm majalah Mastika! Yalah! Dgn mukadimah di kampung, sesi menghalau hantu oleh seorg kuat agama berjubah & berkopiah! Introduksinya sgt 'menghalalkan' apa yg bakal disaksikan seterusnya. Satu cara bukaan fade-in skrip/lakonlayar/filem yg bagus. Maka bermulalah pergerakan plot seterusnya di pekan pula oleh watak Darma & Seri.

Semasa menonton filem ini, kamu lupakanlah utk mencongak matematik teori kebarangkalian sebiji botol berisi hantu raya dlm selautan di muka bumi ini. Kenapa? Kerana kebetulan dimana botol itu kembali semula ke tangan generasi saka seterusnya (Darma) adalah mungkin berlaku! Kejap! Ia benar2 berlaku dlm filem ini! Dari situlah keseramannya bermula satu-persatu. Oh ya! Darma yg naif tidak tahu menahu perihal saka-menyaka dr keturunannya juga kamu hapuskanlah dr kotak logik minda, ok! Mungkin dia duduk kat oversea atau keluarga belah ibubapanya tidak beritahu! Mungkin juga kan? Jadinya, bersedialah (atau tak payah bersedia coz utk dptkan feel terkejut!) kamu akan dikejutkan dgn rentetan kekacauan hantu itu di rumah mewah 2 tingkat yg didiaminya seorg diri! (Bestnyaaa dpt rumah sebesar itu!). Cuma kamu bersabarlah byk2 kerana babak2 itu akan berulang-ulang-ulang redundant mengejutkan & menakutkan kamu berselang-seli back-to-back sbg satu plot cerita yg mungkin utk memanjangkan filem shj. Mungkin juga utk establishkan gangguan yg berbagai btk termasuk juga semasa pemanduan di waktu malam! Oh ya! ada sesiapa pembaca posting ini boleh jelaskan pd saya bagaimana penutup botol itu boleh pecah terbuka? Sila letakkan jawapan anda kat komen! Kalau tidak, saya akan kategorikan 'botol pecah sendiri' sbg deus ex-machina. Mmm.. labelkan shj kesemuanya babak2 tadi sbg "Darma dikacau hantu raya".. a.k.a. the juicy part of the film! Terkejut! Takut! Terkejut! Takut! Terkejut! Takut! Serammm.. Next!!!

Plotnya sgt mudah. Apabila kena rasuk - panggil pak imam. Apabila kena rasuk - panggil pak imam. Saya ulang 2 kali kerana plot yg sama berlaku dahulu & sekarang dlm filem ini. Ops! sebenarnya ada yg ke-3: Apabila kena rasuk - panggil pak imam TAPI kali ini instead of guna botol dia gunakan jagung! Masa tu saya terfikir2 balik, kenapa tak gunakan method ini (jagung) semasa kali pertama dulu tu? Bukankah cara ini paling mujarab & terbukti berkesan sekali tanpa was-was? Maklumlah 'sumpah'/'jampi' pak imam (org yg sama) kali ini yg paling genius! Yalah! Jagung yg sudah direbus TIDAK AKAN tumbuh balik! Ok!.. Tapi saya terpaksa halalkan pak imam mungkin nak cuba try test mcm2 method utk buat exorcisms kot? Lagipun kalau dia guna method jagung ni masa dulu maka filem ni akan habis setelah 5 minit tayangan jer Pierre (Darma) pun tak sempat nak berlakonlah kan? Huhu!

Lain2? Filem ini ada itu sahaja. Keseraman hantu raya & cara2 utk menghalaunya/mengurungnya! Saya akui watak Opah lakonan Mak Mah paling saya suka! Maybe kalau dikembangkan backstory Opah & hantu raya zaman dahulu lebih seronok kot? Even saya rasa kalau nak buat pre-kuel JPB pon ok! Sebabnya saya rasa nak tahu sgt kenapa keluarga ini memelihara hantu raya itu pd asalnya? Tetapi maaflah saya katakan secara peribadi bahawa JPB ini hanya sekadar berkulitkan seram yaa-amaats! TAPI isinya spt kurang dr 1 jam cerita dipanjang-lebarkan menjadi hampir 2 jam!

Kredit solekan & kostum hantu-raya kpd: ella sandera

Kesimpulan
Pergilah tonton di pawagam sekarang sekiranya kamu tiada penyakit jantung atau sedang sarat mengandung!