Saturday, April 28, 2007

the departed (Hollywood/2006) - ini filemnya!

Dah lama saya peram jd jeruk dvd2 filem yg menang oscar bebaru ini. Mungkin coz masa mengadap laptop utk blogging/blog-hopping sudah melampaui batasan masa percuma hari2 cuti saya. Kenapa tiba2 saya mula menonton semula tv? Ya! Coz laptop saya sedang di-svc setelah papan-ibu [maderfaker-board] 'meletop' akibat terlebih jangkahayat penggunaan! Huhu!
Kali ini saya nak reviu filem di luar kebiasaan yg saya buat terdahulu. Yg macamana? Saya nak luahkan apa yg saya rasa selepas habis menontonnya. Ya tuan2 & puan2 filem yg saya nak bebelkan kali ini ialah The Departed yg menang segala-bagai awards oscar 2007! Dan semua org tahu, ia adaptasi dr The Infernal Affairs!
Mencarut!
Kalau kamu nak dgr org putih/hitam mafia-style mencarut 'fuck' berulang-kali. Ini filemnya! [Sah2 Scorsese films! watduyuespek lah kan?] Kalau kamu lagi rajin, sila kira baper kali perkataan 'fuck' disebut termasuk 'asshole' 'cocksucker' 'cunt' 'motherfucker' 'whathefuck' 'bullshit' & perkataan2 yg seirama dgnnya di sepjg cerita, ini filemnya! Tapi ia bukan filem utk org2 alim coz akan dpt dosa kering dgr semua perktaan2 tadi!
Darah!
Juga kalau kamu suka tgk filem byk darah memercik-mercik selain dari filem2 seram atau psycho+serial killer. Ini filemnya! Peringatan! Darah akan bersemburan dr kebykan kepala manusia! Kalau kamu suka tgk CSi terhegeh-hegeh mengkaji blood-spatter pattern, mungkin kamu suka coz dpt tgk kejadian crime sebenar bagaimana manusia berbunuhan dgn beraneka percikan darah samada dr tembakan atau hempasan badan manusia ke atas jln tar! Ini filemnya!
Cell-phone!
Haaa? Seriously! Kalau nk tgk how hollywood jual cell-phone model terkini dlm filem mafia-style? Ini filemnya!
Senjata api, heroin, pompuan simpanan, microchip?
Ini filemnya! [cliche sgt nk reviu pjg2]
Plot bodoh filem mafia vs polis boston?
Ya! Inilah juga filemnya! Sehingga ada masa saya mcm nak ketuk kepala Scorsese dgn kasut spt babak Costello [Nicholson] mengetuk tanganBilly [Leo] dgn kasut! Especially bila babak back-2-back Costello menguji Billy dlm bar DIIKUTI oleh babak yg SAMA FUNGSI apabila Queenan [Sheen] menguji Colin [Damon] di dlm balai! Duhhh!
Kesimpulan
Plot skrip filem ini berlubang di sana-sini TAPI menang ADAPTED SCREENPLAY! Boleh? Ya! hollywood boleh! Huhu! Inilah akibatnya apabila nak 'hollywood'kan filem 'asian' yg sah2 melodrama filem hongkong TAPI nak di-mafiakan! Spt membuat roti burger dr tepung beras! Wadafakkk!

Klik saja link2 berikut utk lanjutan sinopsis & reviu dr org2 putih & blogger
Website

7 comments:

Kamarul said...

maknanya tak best la citer nih?

Rai said...

Salam,
Yoohoo!Saja nak tunjuk muka.Anyway, sharing my first scorsese experience was Raging Bull dlm kelas filem kat ASK dulu.Mula2 ngantuk sebab mcm tak faham. Lama2 terjojoi bijik mata tengok all the 'waddafakk' elements tu la!Muahaha!But personally I 'cepat 'mabuk' dgn blood...filem2 berdarah.(bloody film?whateva!)

Posting terbaru I masih tribute to En.Hassan...continuity konon.Tapi I minta ijin memasyhurkan you sekali lagi in my blog.Okey.sekian adanya.

Rai said...

Salam,
I mai lagi. Nak habaq yang cerpen I, Seniman Rajemee tersiar di Mingguan Malaysia hari ni 29 april. Cerita pasal industri filem, ada unsur time travel. Asalnya skrip utk pertandingan FINAS pada tahun 2004. Menang no.3. Adjust balik jadi cerpen.Okeylah tu kan!

You kena baca. Tajuknya seniman rajemee, dekat2lah tu mcm seniman ajami. Muahaha!Kalau tak dan, nanti I emelkan.

Azer Mantessa said...

salam ajami,

pergh ... ganas filem nih!

ajami said...

Salaam all..

kamarul - best! sgt best giler babee!.. i mean it's music score!.. citernya? kamu tgk sndiri!.. pov lain2 kan?

rai - scorsese yg paling saya suka Taxi Driver.. itu ajer!.. btw, quote jer byk2 kali blog saya, biar depa tau wujudnya sorang blogger yg giler kaji skrip filem org lain BUT skrip sndiri ntah kemana ntah! huhu!

azer - memang ganazz bang!.. lebih ganazz dr filem doraemon the movie!.. lariikkk!

Kamarul said...

taxi driver was a good film. Love that scene when robert deniro was talking to himself in the mirror. n mase die wat mohawk tu. gile kool!

ajami said...

kamarul! r u talking to me?.. r u talking to me huh?.. [tiru dialog Taxi Driver! huhu!]

..and yes! pakcik deniro jd pioneer 'mohawk'..