Wednesday, April 18, 2007

Zombi Kampung Pisang (Malaysia/2007) ~ Mari Memparodikan Zombi!


REF: Writing the Comedy Film: Make 'Em Laugh by Stuart Voytilla & Scott Petri [ms.178-183]

parody

A parody spoofs a type of film or established film genre. Successful spoofs address a genre that is well-established in popular culture and the public eye. They have conventions and characters that are so ingrained as to become cliched and stereotyped. Or the series has been so written to death, that it's begging for a comic homage. Although parody is an outrageous spin on a genre, it's an homage and nod of respect to a body of work. Like all comedy, parody isn't a string of gags and jokes. They need to come from a strong storyline and great characters. The comic moments are structured around a stable, if not strong story line.

Parody is serious! Even the outrageous Zombi Kampung Pisang has a serious core to its story ~ secara pukal kesemua watak2 di dlmnya 'menyindir' kekucar-kaciran kepimpinan dlm masyarakat secara sinis! Jokes come fast and furious in ZKP. Mamat Khalid semcm pakar menguli & menggentel klise kisah2 cerita hantu versi Melayu yg dijalin dgn versi Mat Salih, walaupun ada yg pertikaikan ke-seraman filem ini adalah main2 & tidak asli! Mamat juga seakan mahir pandai sekali memutar-belitkan isu2 berat realiti di luar panggung dlm olahan yg tidak terduga! Ya! Lawaknya kuat! bising! memekik-mekik! menjerit-jerit! juga lupakan logika!.. mungkin kesemuanya mewakilkan luahan hati kecil Mamat yg tidak dpt dituturkannya di laman2 web, di dada2 akhbar, di corong2 radio, di skrin2 tv atau di perhimpunan agung mana2 kelompok masyarakat yg tidak sampai tangannya gapai atau mulutnya becok-kan!

The most common comic techniques are probably understatement, homage, literalness, repetition, exageration, and wordplay. ZKP gunakan yg mana? Pd pndpt saya, mungkin Mamat menggunakan kesemuanya di sana-sini sepanjg naratif filem ini. Membikin filem parodi sebegini nampak spt semudah A B C.. tapi sebenarnya ia lebih sukar kerana Mamat perlu bijak mengagak sejauh mana lawak sindirannya 'sampai'kpd khalayak? Kenapa? Misalnya, ada isu2 yg berat dibalutkan oleh Mamat dgn lawak2 yg santai bersahaja sbg kulitnya yg tampak spt 'lawak slapstik' TAPI berisi dgn lepas geramnya kpd sesuatu perihal. Sukar dibikin kerana sekiranya khalayak hanya mampu melihat text filem ini [lawaknya shj] mereka akan ketawa terbahak-bahak. Titik. Tetapi sebenarnya Mamat ada subtext [yg tersirat] hendak disampaikan yg mungkin dpt 'ditangkap' oleh khalayak yg kritis minda. Jadi rumit utk memproduksikan sebuah filem parodi kerana silap haribulan ia akan jadi lawak bodoh kosong yg forgettable selepas habis tayangan di pawagam.

mix-genre

Menurut buku Voytilla & Petri lagi, the best parody operates on two levels at the same time. Maknanya? spt dlm ZKP watak2 org kg yg 'tidak' atau 'belum' menjadi zombi umpama 'fish-out-of-water' dgn situasi serangan kelompok zombi yg pertamakali melanda kg mereka. Dimana pd waktu yg sama mengkeroyokkan realiti seram & takut kpd kezombian & hantu-hanti yg sepatutnya dingerikan & meremangkan bulu roma! [sehingga ada yg marah sebab origin zombi dipermain-mainkan!] Sebaliknya ia dlm btk komidi seram! Pandai! Mamat sgt pandai sekali! Cuma filem kombinasi genre seram + komidi spt ZKP begini perlu juga berhati-hati. Kerana khalayak dikhuatiri sekiranya lawak2 yg redundant dr awal ke akhir filem akan memenatkan & mentepu-kan nafsu ketawa mereka. Maksudnya Mamat mesti cerdik menganyam cerita dgn sulaman unpredictable dialog dan aksi! Misalnya dialog watak Loloq "until when when!" atau aksi 'tugu negara'! Hahaha!

characterization

Filem parodi juga perlukan komitmen & kekuatan kembangan watak serta needs & goals dr awal ke akhir cerita. Contohnya ialah watak Husin [Awie] yg pd awal cerita dipaparkan sbg 'tanpa SPM' [dungu] bermaju & berkembang menjadi 'pandai' menyebabkan zombi2 mahu memakan 'otaknya' [spoiler & hint: zombi KP hanya makan 'otak' org pandai shj!] Watak Husin dilakonkan dgn serius TANPA perlu mengeluarkan dialog2 lucu [slapstik] yg memaksa kita ketawa. Ke-kelakaran Husin dtg dr sifat naive & straight forward-nya. Kita ketawa kerana itu. Sama juga dgn watak Deris [Que] yg sentiasa serius apabila bercakap mengenai subsidi baja juga mcm pondan apabila berdepan dgn hantu pocong. Sebaliknya watak Mat Karan [AC] sememangnya dijadikan pak lawak dlm apa situasi yg serius & tertekan! Sementara watak Sopi [Soffi Jikan] di-develop-kan sbg serius ringan kpd serius berat yg menakutkan! Maimon [Ezlyn] dan Munah [Nadia] pula adalah adik-beradik yg kepoh, meluat & loud akhirnya cool-off & kembali feminin gadis2 Melayu terakhir! Saya juga suka parodi budak bermain PS2 zombi & sinis kpd Nickelodeon dgn darah splat! [klubbkidd ada hilite] Paling saya suka ialah exagerate watak abg misai 'lembut' yg backstory-nya ialah bekas seorg penari dimana 24jam akan 'menari'kan tangannya! Ia suatu parodi tahap gaban alang2 menyeluk pekasam.. alang2 mat lembut.. tak perlu nak drag atau bedah2 nak tumbuh payudara atau buang anu-nya! Nah kau! Nyah 24-7! Simpulnya, ZKP ada variety watak!

deus ex machina

Ya! Saya akui ZKP menggunakan deus ex machina yg dungu TETAPI pandai! Maksud saya, penggunaannya di akhir cerita memang klise filem Hindi/Tamil dimana pihak berwajib hanya dimunculkan di akhir cerita sbg penyelesai kekusutan masalah zombi di kg itu yg seakan di tahap tiada sudahnya. Apatah lagi Ketua Zombi [Jalil] yg semakin bermaharajalela sbg master-mind zombi2 lain! Filem ini seakan disaster kiamat utk seluruh Kg Pisang! TETAPI! Jeng! jeng! jeng! Berduyun2 trak Pihak Kementerian Pertahanan & RELA tiba2 muncul! Deus ex machina? Ya! Betul!.. TETAPI saya menghalalkan penggunaannya di dlm ZKP kerana ia adalah sebuah filem parodi! Duhhh!

breaking the fourth wall

Saya sempat bertanya secara peribadi kpd Mamat Khalid sebelum balik "ada berapa babak itu di dlm skrip asal ZKP?".. Beliau jawab "Sebenarnya ada 3.. tapi hanya digunakan 2.." Saya celah & sampuk "..coz 1 mcm tak cukup & akan menimbulkan kejanggalan.. 3 redundant terlebih-lebih over.. but 2 is just enough!.. sepasang katanyaaa kan?".. Beliau angguk. [Ya! Saya memang suka menyampuk cakap org! Over excited kot? Hahaha!].. Oh! Maafkan saya! Ada yg tak tau apa 'breaking the fourth wall'?.. Pd yg dah tengok ZKP - ia adalah babak Husin 'bercakap secara terus kpd penonton [kamera].. Pd yg belum tonton, korang cari sendiri babak yg mana?..
kesimpulan

Pergi beratur beli tiket ZKP mulai 19 April! Atau registerlah kat website GSC atau TGV utk tempahan online! Kamu tak akan rugi! Wa cakap lu until when when! Muahahaha!
REBIU ASAL: ajamihashim

No comments: