Saturday, April 28, 2007

the departed (Hollywood/2006) - ini filemnya!

Dah lama saya peram jd jeruk dvd2 filem yg menang oscar bebaru ini. Mungkin coz masa mengadap laptop utk blogging/blog-hopping sudah melampaui batasan masa percuma hari2 cuti saya. Kenapa tiba2 saya mula menonton semula tv? Ya! Coz laptop saya sedang di-svc setelah papan-ibu [maderfaker-board] 'meletop' akibat terlebih jangkahayat penggunaan! Huhu!
Kali ini saya nak reviu filem di luar kebiasaan yg saya buat terdahulu. Yg macamana? Saya nak luahkan apa yg saya rasa selepas habis menontonnya. Ya tuan2 & puan2 filem yg saya nak bebelkan kali ini ialah The Departed yg menang segala-bagai awards oscar 2007! Dan semua org tahu, ia adaptasi dr The Infernal Affairs!
Mencarut!
Kalau kamu nak dgr org putih/hitam mafia-style mencarut 'fuck' berulang-kali. Ini filemnya! [Sah2 Scorsese films! watduyuespek lah kan?] Kalau kamu lagi rajin, sila kira baper kali perkataan 'fuck' disebut termasuk 'asshole' 'cocksucker' 'cunt' 'motherfucker' 'whathefuck' 'bullshit' & perkataan2 yg seirama dgnnya di sepjg cerita, ini filemnya! Tapi ia bukan filem utk org2 alim coz akan dpt dosa kering dgr semua perktaan2 tadi!
Darah!
Juga kalau kamu suka tgk filem byk darah memercik-mercik selain dari filem2 seram atau psycho+serial killer. Ini filemnya! Peringatan! Darah akan bersemburan dr kebykan kepala manusia! Kalau kamu suka tgk CSi terhegeh-hegeh mengkaji blood-spatter pattern, mungkin kamu suka coz dpt tgk kejadian crime sebenar bagaimana manusia berbunuhan dgn beraneka percikan darah samada dr tembakan atau hempasan badan manusia ke atas jln tar! Ini filemnya!
Cell-phone!
Haaa? Seriously! Kalau nk tgk how hollywood jual cell-phone model terkini dlm filem mafia-style? Ini filemnya!
Senjata api, heroin, pompuan simpanan, microchip?
Ini filemnya! [cliche sgt nk reviu pjg2]
Plot bodoh filem mafia vs polis boston?
Ya! Inilah juga filemnya! Sehingga ada masa saya mcm nak ketuk kepala Scorsese dgn kasut spt babak Costello [Nicholson] mengetuk tanganBilly [Leo] dgn kasut! Especially bila babak back-2-back Costello menguji Billy dlm bar DIIKUTI oleh babak yg SAMA FUNGSI apabila Queenan [Sheen] menguji Colin [Damon] di dlm balai! Duhhh!
Kesimpulan
Plot skrip filem ini berlubang di sana-sini TAPI menang ADAPTED SCREENPLAY! Boleh? Ya! hollywood boleh! Huhu! Inilah akibatnya apabila nak 'hollywood'kan filem 'asian' yg sah2 melodrama filem hongkong TAPI nak di-mafiakan! Spt membuat roti burger dr tepung beras! Wadafakkk!

Klik saja link2 berikut utk lanjutan sinopsis & reviu dr org2 putih & blogger
Website