Friday, June 20, 2008

"kuriositi"


Curiosity is the emotional state of wanting to learn more about something, the intellectual need to answer questions and make sense of things. We love stories because we long to know what happens next. Without curiosity throughout, a story would grind to halt. Any writer who can evoke this essential emotion is guaranteed an audience.

The Power of Questions


Because curiosity comes from our desire to answer questions, the best way to evoke it in the reader (penilai skrip) and thereby heighten interest, is to set up story questions. A question demands an answer. Therefore, setting up a question automatically creates an emotional itch that needs to be scratched. Each turning point in the plot creates a curiosity that makes the reader ask what will happen next. The writer can accomplish this by withholding bits of information, not telling the reader everything all at once, foreshadowing, or hinting at an outcome, all of which force the reader to play a more active role – filling in the blanks, making guesses, and assuming things. When the reader is active, he is involved, and therefore interested.

~ Writing For Emotional Impact by Karl Iglesias [pg.84&85]

isbn# 1595940286 @ mph RM107.60
ref: http://www.karliglesias.com/

Tuesday, June 17, 2008

WAYANG ~ cerita kepincangan yang sempurna

"The main purpose of the Hikayat Seri Rama is to show the ideals of righteousness, love, loyalty, and selfless devotion."
ref: http://ias.berkeley.edu/orias/SEARama/RamaMalaysia.htm


Salaam..

Menonton filem WAYANG karya oleh Professor Dr. Hatta Azad Khan seolah-olah menyaksikan sebuah persembahan wayang kulit dengan cerita moden masyarakat di sebuah ceruk kampung yang memerlukan mata zahir untuk berlibur dari tatangan kisah yang tersurat dan mata hati untuk mengupas lapisan-lapisan subtext yang tersirat di layar lebar. Pulangannya kepada khalayak ialah sebuah hiburan ombak pasang-surut emosi suka-duka dan gelak-esak di sepanjang naratif oleh tok dalang Hatta dalam bentuk audio dan visual sebuah filem. Ia ada cerita, ia sarat makna. Terpulanglah kepada penonton untuk menginterpretasikannya dari sudut mana pun, pasti ada puas dan tagih, mesti ada suka dan benci, kerana WAYANG memberikan semuanya.. sebuah cerita kepincangan yang sempurna!

..bersambung!

Wednesday, June 11, 2008

sepi ~ 3 cerita cinta 3 segi

link asal: ajamihashim

Salaam..
Bagaimana untuk menceritakan 3 buah cerita cinta 3 segi dalam 1 filem? Senang sahaja.. pecahkan kepada 3 bahagian dan ikat ketiganya dengan 1 insiden yang tragik!.. Itulah kisah dalam filem SEPI. Memang nampak macam mudah, tapi sukar untuk digarap dan mungkin akan 'memenatkan' penonton!.. Secara ringkasnya, SEPI memecahkan ketiga-tiga cerita mengikut giliran masing-masing dengan tajuk berdasarkan nama protagonist yang hendak diikuti ceritanya: Adam, Sufi dan Imaan (teknik suntingan multiple title & sub-story yang sama juga digunakan oleh filem Puaka Tebing Biru dahulu). Di akhirnya, kesemua cerita diulangkaji semula sebagai konklusi/klimak untuk melihat 2 bucu mana yang akan kekal atau sebaliknya?.. dan 1 bucu mana yang akan ditinggalkan buat selamanya? Naratif filem ini asasnya sama iaitu main sorong papan-tarik papan, jongkang-jongkit dan kejar-mengejar di antara 3 orang individu yang berkaitan dalam setiap cerita.

cerita 1: Suzie-Adam-Ilyana
Ia cerita orang bujang terlajak. Mungkin kerana sinisnya gelaran 'terlajak' maka cerita ini dihumorkan dengan kekalutan hormon androgen Adam dan kegilaan hormon estrogen Suzie yang dicampuri oleh feminism Ilyana yang dilema dalam memilih teman domestiknya (womanhood/familyhood)! Semua orang semasa bujang pernah mengalaminya iaitu anuptaphobia or gamophobia. Koklusi: up-ending dengan tagline kejar sampai dapat walau sampai ke lubang cacing, maka kamu dapatlah!

cerita 2: Sufi-Marya-Zain
Ia cerita orang berumahtangga. Maka agak serius dan kronik? Tentulah ia berkisar pasal parenting dan gynaecology. Lost and found. Suami dan isteri. Duda dan anak. Ia juga cuba-cuba untuk mengupas maksud kenapa kadang-kadang dalam hubungan suami-isteri mungkin berlakunya adultery? Tapi ia tidak berlaku seandainya pasangan benar-benar setia dan redha dengan apa yang sudah ada. Ia jelas dipamerkan oleh Marya. Bagus! Cuma agak gusar juga melihat kesanggupan Sufi sehingga seakan berani untuk 'membeli' cinta Marya sebagai gantian arwah isterinya dari Zain. Walaupun niat Sufi mungkin elok sebagai ibu ganti kepada anaknya Asraff. Konklusi: down-ending dengan tagline kejar selagi larat tapi kalau bukan milik kamu sampai matilah gigit jari!

cerita 3: Ean-Imaan-Khalif
Ia cerita cinta monyet remaja. Sebab itu banyak main-main, emosional dan over exaggerate! Lengkap dengan puisi-puisi cinta dan babak ala Romeo and Juliet! Semuanya mesti lebih dari kebiasaan sehingga Imaan berimaginasi tahap melampau di dalam kehidupan sehariannya yang nampak normal tapi kurang siuman dan berhalusinasi. Mungkin itu penangan kata-kata jiwang remaja: cinta sampai mati atau sehidup-semati? Konklusi: up-ending dengan tagline jangan yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran!.. err! atau aku cinta kamu sampai kiamat! ops!

Multiple plot? Ensemble cast?

Ok.. saya tidak boleh tidak akan teringatkan filem Berbagi Suami apabila habis menonton filem ini. Strukturnya sama, serupa, sebijik! Ulang suara, 'struktur' bukan ceritanya! Maksud saya, Sepi juga menggunakan acuan penceritaan secara giliran cuma Sepi menyambungkan kesemua blok cerita masing-masing di akhir cerita untuk melihat 'aftermath' ke mana hala tuju cerita ketiga-tiganya? Adam dapat 'the one'.. Imaan dapat 'replacement'.. Sufi tak dapat tapi dia 'tetap menunggu' sampai ke sudah! Cuma naratif sebegini akan memperjudikan pilihan multi-choice kepada penonton dan mungkin akan mengakibatkan favourite story bergantung kepada siapa penonton dan latar mereka? Contohnya, jika saya orang bujang maka saya sukakan cerita Adam, kalau saya seorang suami dan bapa tunggal mungkin sukakan cerita Sufi, andai saya seorang remaja belasan tahun akan teruja dengan cerita Imaan. Tapi tidak mustahil sekiranya ada penonton yang akan menyukai kesemua cerita secara pukal kalau dia melihat tema (mengikut tafsiran saya) yang tersirat di belakang Sepi iaitu kita perlu berusaha sedaya-upaya untuk mencari cinta kalau mahu!.. or second chance bak kata tontonfilem.. Multiple plot sebegini juga mencabar 'kesabaran' penonton kerana ia memaparkan 3 cerita yang bergerak sendirian berasingan! Sepertilah kamu membeli tiket RM10 untuk menonton 3 buah filem pendek dalam 1 tayangan back-to-back! Ketiga-tiga cerita berdikari untuk diceritakan. Berbalik kepada struktur naratif, Sepi ialah non-linear storytelling menggunakan time-frame undur ke belakang dan lompat ke depan: cerita Adam dan Imaan adalah backstory penuh masing-masing sehingga tragedi manakala cerita Sufi bergerak sambungan dari tragedi itu terus ke depan sehingga melampaui batasan usia tua bangka! Jadi kita akan melihat titik-sentuh ketiga-tiga cerita 4 kali (kalau tak silap aku) di sepanjang cerita untuk 'menemukan' ketiganya sebagai ulangkaji (set-up//pay-off). Bezanya setiap kali ulangan tragedi itu ia dilihat (tangkapan kamera) dari berbagai sudut mengikut point-of-view siapa yang hendak diikuti; Adam, Sufi atau Imaan? Satu lagi filem multiple plot sebegini akan mengakibatkan perebutan limelight sesama ensemble cast yang perlu diberikan screen-time secara samarata.

Filem SEPI memang sebuah filem yang boleh dibanggakan! Walaupun mungkin ia agak cliche and predictable terutamanya cerita Imaan.. tapi masih elok buatannya! Cuma alunan lagu runut dalam filem ini agak keterlaluan kerana didendangkan secara 'lagu penuh' seperti filem Bollywood+MTV.. tapi masih oklah adunannya!.. (cuma panjang! yaaa! memanjangkan durasi!)

*tQ Adila (GBSB/TV3) kerana tidak serik2 menjemput blogger ;-)
*paling aku suka >> babak tepung jatuh atas kepala Adam & Ilyana macam salji katanya!
*paling aku turn-off >> tengok wig Baizura Kahar!.. sooo fake!





sepi hati terjadi lagi mungkin sampai mati aku sepi biar senyum hadir di hariku namun ini hanya ada di bibir di bibir saja aku ini yang bisa mengerti walaupun yang lain mau mengerti namun berat beban di hidupku biarkan saja biar saja hanya ku yang tahu sejarah cinta dan hidupku penuh duri dan banyak ranjau butuh kesabaran yang penuh untuk tetap kuberdiri oh! ada saatnya kubicara bila hatiku t'lah bulat sepanjang kubisa atasi semua aku tetap diam oh! sejarah cinta dan hidupku penuh duri dan banyak ranjau butuh kesabaran yang penuh untuk tetap kuberdiri oh! ada saatnya kubicara bila hatiku t'lah bulat sepanjang kubisa atasi semua aku tetap diam..

ref: http://www.sepithemovie.com/



ucapan Kabir Bhatia


The Lima ~ Kau Ada Dia [live]

Monday, June 09, 2008

BUAL SANTAI: an interview with Saw Teong Hin

Salaam..
Asalnya ia sekadar ura2 & sembang2 kosong dimana akhirnya Saw Teong Hin bersetuju utk ditemubual di rumahnya sendiri di Ampang pada 21 Jan 2008 yg lalu.. awalnya saya gusar juga dlm hati kerana akan bersoal-jawab dgn seorg pengarah yg digelar 'mega budget director' dek produksi Puteri Gunung Ledang dulu.. mungkin sukar agaknya utk berjenaka dgn beliau?.. tekaan saya meleset sama-sekali!.. Saw Teong Hin adalah seorang yg mudah mesra sekiranya kamu benar2 sudah mengenalinya.. dan satu perihal yg saya begitu salut & kagum ialah beliau adalah seorg pembikin filem yg sangat teliti & amat terperinci dlm setiap benda dlm pengarahannya!.. dlm ertikata lain, beliau adalah seorg perfectionist.. oh! ya! interior decor rumah beliau sgt kemas, santai & minimalist.. tangkapan SONY Handycam saya cuma dibuat di beranda rumahnya dikelilingi kehijauan tanaman hiasan yg amat menenangkan serta dilatari oleh musik instrumental santai.. maaf ya! tiada gambar! kerana rumah beliau sgt privacy.. huhu!

PART.1


PART.2


PART.3


PART.4


PART.5


PART.6


PART.7 (final)


ref:
http://www.tayanganunggul.com/v2/
filemapakatahati.blogspot.com