Thursday, December 24, 2009

MUALLAF ~ apa kata arwah Yasmin Ahmad [youtube]



ULASAN BLOG: ajamihashim.blogspot.com




Friday, November 13, 2009

TUNJANG SA'ADAH ~ promo!





Wednesday, November 04, 2009

TUNJANG SA'ADAH - alkisah seorang penulis skrip (pt.2)




Kagum aku menyaksikan kegigihan kru Tunjang Sa'adah untuk merealisasikan hanya satu babak 'kemalangan' yang aku tulis dalam skripnya! Ia menyedarkan aku bahawa imejan dalam kepala hotak ku dulu mungkin nampak mudah sahaja. Namun bila ia dibikin betapa sebegitu sukarnya juga! Terima kasih kepada semua pekerja filem dan drama tanahair yang gigih untuk membikinnya untuk kami penulis-penulis skrip! Muahhh!





Friday, October 30, 2009

TUNJANG SA'ADAH ~ Rozita Che Wan @ lokasi [youtube]

Rozita Che Wan ialah Sa'adah

"Kematiannya seolah-olah menguburkan sama hidupku. Tak kusangka, ajalnya juga melahirkan cinta teragungku pada tinggalannya.Namun semuanya tamat dalam bauran ironi, sedih dan gembira." ~ Sa'adah






Wednesday, October 28, 2009

Ajami Hashim @ kosmo!

klik & baca kat sini >> KOSMO!



Salaam..

Terima kasih kepada wartawan Aqmar Alladad dan jurugambar Farizwan :-)

Alang-alang kot ada pelayar baru mai melawat blog ni datang dari blog ajamihashim, apakata saya iklankan sekali bahawasanya skrip telefilem sulung tulisan saya berjudul Tunjang Sa'adah sedang di-shoot dah masuk hari ke-3.. Insyaallah ia akan ke layarkecik TV3 di slot cerekarama dalam bulan Nov nanti.. tarikh tayangan sebenar akan diwar-warkan segera-gera akan datang! huhu!.. juga kat MASKARA SHORTIES hari Sabtu nanti akan dilancarkan secara rasminya Buku Untuk Filem ESTET (yay! berapa kali mau lancar wey???) oleh Amir Muhammad taukeh Mataharibooks penerbitnya! serentak juga dengan pelancaran Buku Untuk Filem PISAU CUKUR

Yezza! Hidup semakin meriah nampaknya! lalala! huhuhu!

*koleksi youtube ajami vs. org2 lain kat sini
*ulasan2 filem & dll kat sini


TEASER


PART.1


PART.2


PART.3



Sunday, July 26, 2009

Yasmin Ahmad pernah berkata..

I feel violence is more effective when it happens in the viewer's mind instead of on the screen. - Yasmin Ahmad, 23 July 2007

I myself try to put across feelings without words as much as I can. Sometimes words are necessary, of course, simply because words exist and humans talk! But sometimes ..sometimes just a silent action can be more powerful. - Yasmin Ahmad, 13 Oct 2006

The final scene of RABUN also wraps up what happened at the beginning of the film. At the beginning you could hear people's voices but you couldn't see them, but at the end it's the opposite. I wanted to say Why can't we just play like children where the fights, although frequent, are never serious - Yasmin Ahmad (via sms) 22 Oct 2006

It's amazing, isn't it? People can say what they like, and try to sound authoritative by quoting from many sources, but if the nawaitu is black and arrogant, it shows through loud and clear. You just can't hide it. Allah is great! - Yasmin Ahmad (via sms) 24 Oct 2006, 12.23am

i myself think i'm so bodoh that i usually don't bother to interpret anything in a film. i just look for aspects of humanity which may mirror me in an honest way. in short, i just sit back and dengar cerita. kalau nangis, nangis lah. kalau ketawa, ketawa lah. i watch films like a child would. i don't care how much subtext or semiotics or dramatic ironies or whatever the filmmaker put into his shot, if he failed to move me, he failed. - Yasmin Ahmad, 8 Oct 2006


Monday, May 18, 2009

undang-undang pertama kalau nak jadi penulis skrip!

#1. JANGAN DEGIL seandainya pihak produksi minta kau tukar plotline idea asal skrip yang kau nak tulis! Yezza! REWRITING! Muktamad! (kecuali kau nak produce sendiri dengan seguni duit bawah katil wasiat dari bapa kau yang jutawan dan hutang kad kredit sudah langsai ! ahahaha!)