Monday, May 18, 2009

undang-undang pertama kalau nak jadi penulis skrip!

#1. JANGAN DEGIL seandainya pihak produksi minta kau tukar plotline idea asal skrip yang kau nak tulis! Yezza! REWRITING! Muktamad! (kecuali kau nak produce sendiri dengan seguni duit bawah katil wasiat dari bapa kau yang jutawan dan hutang kad kredit sudah langsai ! ahahaha!)

2 comments:

PeAr said...

huhu..yeke bro?hmmm camnie kita takleh jadi penulis..pak turut namanya...tapi kalu producer nak tukar benda merapu nak sokong ke?

Miss Brat said...

Wohooo Ajami, rasanya aku lah orang yang paling banyak experience bertekak dengan producer pasal original plot. As a writer, kita perlu berdiri teguh dengan karya kita JIKA kita rasa idea kita tu lagi bagus daripada idea baru scrappy mappy yang dikeluarkan oleh producer.

Satu je, jangan rasa offended kalau diaorang kata idea kita ni tak best, kita bagi point2 dulu kenapa diaorang harus ikut original idea kita, tapi kalau tak boleh jugak, buat je lah rewritting berdasarkan apa yang dimintak TAPI kalau korang rasa idea baru tu merapu, baik je lah tarik diri, selamatkan maruah daripada dikenali sebagai penulis skrip filem2 sampah...hahahaha